Yalnız yaşayan insanlar için yanınıza bir nefes bir can yoldaşı ararsınız. İlk akla gelen köpeklerdir. Size en iyi dostluğu can yoldaşlığı yapacak olan köpekler duygusal olmalarıyla, bağlılıklarıyla bilinirler. Eğitimli ya da eğitimsiz olmaları fark etmez köpekler insan canlısı hayvanlardır. Sizinle birlikte aynı mekânı paylaşan ve sizin dilinizi bilmese de anlayabilen köpekler hayatınıza başka bir anlam katacaktır. Maalesef bazı insanlar sadece köpekler değil farklı hayvanlara da nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda herhangi bir bilgiye sahip değiller. Bu bilgisizlikten kaynaklı yanlış yaklaşım sonucunda hayvanlar ürkebiliyor, her tepkinizden çekinir korkak hale geliyor. Peki, bunun önüne nasıl geçebiliriz?
Korkak Köpeklere Nasıl Davranılmalıdır?
Korkak köpekler sıkılgan, utangaç, küçük bir ses ya da gürültüden etkilenebilen hayvanlardır. Köpeğinizin korkak olduğunu sahibinden aldığı güvenle herhangi bir kalabalık ortamda ya da hemcinslerinin yanında sahibinin arkasında saklanmasından anlayabilirsiniz. Bu tür köpekler öncelikle sevgi dolu davranış isterler. Belki de öncesinde şiddete maruz kaldıkları için korkak bir köpek olmuştur bilemezsiniz. Peki Korkak Köpek Eğitimi Nasıl Verilir ?Köpek eğitimi tıpkı insanlarda olduğu gibi yaşa bağlıdır. Küçük bir çocuğa 3 yaşına kadar nasıl davranırsanız o psikoloji üzerinde ömür boyu kalır. Köpeklerde de aynı şekildedir. Yeni doğmuş bir yavruya şiddet tarzı yaklaşımlarda bulunursanız asla normal bir köpek olmasını beklemeyin. Köpeklerde beşinci aydan sonra öğrenme kabiliyetleri gelişir. Merhametli olmak en başta gereken kuraldır. Ürkekliği üzerinden atması için destek olmalıyız. Sonrasında eğitim aşamasına geçilebilir.
Korkak Köpek Eğitimi Nasıl Verilir
Sosyal olacak şekilde bir plan hazırlanmalıdır. İyi huylu köpeklerle daha sık bir araya gelmesi sağlanmalıdır. Köpeğin tekrar kendine olan güvenini kazanması için sosyalleşmesi ve toplum içine girmesi şarttır. İlk aşamalarda köpeğinizin yanında bulunmalısınız. Tek bırakmanız geri tepebilir içine kapanıklığı daha da arttırabilir. Aslında köpekleri insanlar gibi düşünmek gerekir. Psikolojiler olduğu unutulmamalıdır. Hayvanlar sürü psikolojisinden çok etkilenir. Bu yüzden bir araya getirilen köpeklerin agresif ya da hırçın köpekler olmamasına özen gösterilmelidir.
Olumlu sonuç alabilmek için bu şarttır. İyi geçinen bir sürü de köpek de olumlu yönde etkilenecektir ve toparlanma süreci de bir o kadar hızlanacaktır. İlerleyen zamanlarda köpekteki değişikliği fark edeceksiniz. Düzenli ve planlı eğitim devam ettikçe normal bir köpek olarak geri gelecektir. Sahibinin sabırlı olması ve istikrarlı hareket etmesi gereklidir. Köpeğiniz korktuğu bir ortam ya da hemcinsi varsa zorla olayın içine götürmemelisiniz. Bu daha çok köpeğin içine kapanmasına sebep olur. Rahat bırakmalısınız.
Köpeğiniz artık yavaş yavaş normal bir hal almaya başladıysa eğitim aşamasına geçilebilir. Unutmayın size alışmış durumda kesinlikle başkasını işin içerisine sokmamalısınız. Örneğin otur komutu verip köpeğinizin oturmasını istiyorsunuz. Sadece sözle değil elle de müdahalede bulunmanız gerekir. Sesli bir şekilde otur dedikten sonra kibarca arka kısmından bastırmalısınız ki otur kelimesinin ne anlama geldiğini algılayabilsin. Sonrasında küçük bir sosis parçasıyla ödüllendirip aferin deyip başını okşamalısınız. Zamanla bu şekilde otur komutuna alışmış olacaktır. Unutmamanız gereken bir detay ödül miktarını yavaşça azaltmanız sadece başını ya da gövdesini okşayarak sevmeye alıştırmalısınız. Öncelikle köpeğinizin beklediği şey zaten sevgidir.
Tuvalet eğitimine geçmek istediğinizde gazete parçaları köpeklerde etkilidir. Köpek tuvaletini istemediğiniz bir yere yaptığında gazeteyi yapmış olduğu dışkının üzerine koyup kokunun sinmesini bekledikten sonra gazeteyi alıp tuvaletini yapmasını istediğiniz bölgeye koyun ve köpeğinize koklamasını sağlayın. Bu şekilde köpek nereye tuvalet yapılması gerektiğini anlar. Birkaç deneme sonrası artık kendi gidip yapılması gereken yere dışkısını yapar. Önemli bir dip not olarak hatırlatmak isterim ki koklatmış olduğunuz gazete orda kalmalıdır. Başka bir yere kaldırırsanız gazeteyi takip ederek oraya yapar.
Incoming search terms:
- https://www kopekpansiyonu org/korkak-kopek-egitimi-nasil-verilir/